SI-UBL 1.2 optioneel per 1 juli 2022

SI-UBL 1.2 hoort sinds 1 juli 2022 niet meer tot de verplichte standaarden. Dat heeft de Nederlandse Peppolautoriteit (NPa) besloten om te voldoen aan de Europese norm en met het oog op het beheer van verschillende versies van SI-UBL.

Een werkgroep van het Standaardisatieplatform e-facturatie (STPE) en de NPa kwam eerder tot de conclusie dat er geen obstakels meer zijn om SI-UBL 1.2 uit te faseren. Daarom kan SI-UBL 1.2 sinds 1 juli 2022 alleen nog worden gebruikt als eindgebruikers dat onderling afspreken.

Aangezien inmiddels zowel de SI-UBL 2.0 als de Peppol BIS3 verplicht zijn gesteld door de NPa en OpenPeppol is er sprake van een zeer eenvoudige migratie. Dit zal pas in 2023 aan de orde komen.

Medio 2023 voert de NPa een consultatie uit naar de wensen van serviceproviders voordat factuurstandaard SI-UBL 1.2 mogelijk definitief verdwijnt.